Over B&R  |  Activiteiten  |  Jobs  |  Contact  |  GDPR

Opsplitsing van menuprijs met eten en drank: de belastingdienst introduceert derde methode

Met uitsluiting van het verschaffen van dranken is 12% btw verschuldigd op restaurant- en cateringdiensten. De belastingdienst schreef een opsplitsing voor wanneer bij een restaurant- en/of cateringdienst voor één totaalprijs zowel eten als drank wordt aangeboden. Bij gebrek aan opsplitsing zal de volledige prijs onderworpen worden aan het hogere btw-tarief van 21%.

Voor deze opsplitsing reikt de belastingdienst drie methodes aan:

  • Volgens normale waarde;
  • Per procentueel aandeel;
  • Forfaitair vastgesteld.

De belastingdienst stelt in de regel dat rekening gehouden worden met de normale waarde van het drankgedeelte van de menu. Als uitgangspunt neemt de belastingdienst hoeveel de klant zou moeten betalen wanneer hij/zij afzonderlijk het drankje had aangekocht.
Een eenvoudig voorbeeld maakt dit duidelijk.
Een btw-plichtige biedt een restaurant- of cateringdienst aan waar hij afzonderlijk een pizza verkoopt tegen 9 euro en een drankje tegen 3 euro. De klant heeft de optie een menu te kiezen waar hij/zij voor beide 11 euro (inclusief btw) betaalt. Hij/zij zal dan 21% btw verschuldigd zijn op het drankgedeelte (3 euro) en 12% btw op het eetgedeelte (8 euro).
Het verbaast niet dat deze methode tot overwaardering van de prijs van het drankgedeelte leidt. Daarom aanvaardt de belastingdienst in een nieuwe circulaire een interessante opsplitsing per procentueel aandeel. Verdergaand op ons voorbeeld geeft dit een opsplitsing van ¾ (9 euro van 12 euro) voor het eetgedeelte en een opsplitsing van ¼ (3 euro van 12 euro) voor het drankgedeelte. Cijfermatig geeft dit volgend resultaat:

  • 8,25 euro (inclusief 12% btw) voor de pizza;
  • 2,75 euro (inclusief 21% btw) voor het drankje.

Naast voorgaande methoden kan de btw-plichtige nog steeds kiezen voor een tolerantie, de forfaitaire opsplitsing van 65/35. 35% van de menuprijs wordt dan aan het drankgedeelte toegekend. De forfaitaire opsplitsing kan enkel maar voor bepaalde menutypes en voor maaltijden bij vol- of halfpension. Het is mogelijk in onderling overleg met de belastingdienst een ander forfait vast te leggen. Vergaande afwijkingen met normale waarde zal de belastingdienst niet accepteren.
Overigens indien de btw-plichtige naast een standaardmenu een meerprijs vraagt voor andere en later geserveerde dranken, zal die meerprijs onderworpen zijn 21%. De prijs van de standaardmenu kan worden opgesplitst volgens één van de hierboven vermelde methoden. Afgestemd op de gevoerde prijspolitiek valt af te wegen welke methode in uw geval het voordeligst uitvalt.

 

 

C1JFER5 ALLEEN VOL5TAAN N1ET